Fundulus cingulatus Valenciennes, 1846
|
Rząd >> Rodzina:
(Cyprinodontiformes) – Karpieńcokształtne >> (Fundulidae)
Występowanie:
Ameryka Północna; USA
Wielkość:
7,8 cm
Synonimy:
* Micristius cingulatus (Valenciennes, 1846)
* Zygonectes cingulatus (Valenciennes, 1846)
* Fundulus zonatus Valenciennes, 1846
* Zygonectes craticula Goode & Bean, 1882
* Fundulus craticula (Goode & Bean, 1882)
* Zygonectes auroguttatus Hay, 1885
* Fundulus auroguttatus (Hay, 1885)
* Zygonectes zonifer Jordan & Meek, 1885
* Fundulus zonifer (Jordan & Meek, 1885)
Cechy charakterystyczne:
Samiec jest silniej zabarwiony i są nieco terytorialne. Ryby ciche i spokojne.
Najlepiej przyjmują pokarmy żywe i mrożone, ale można karmić pokarmami suchymi rozmiarem w stosunku do ich wielkości pyska.
Warunki hodowlane:
Można hodować w pojedynczym zbiorniku, w którym jeste jeden samiec na 2-3 samice. W akwarium ogólnym, może być hodowane stadko z przewagą kobiet. Akwarium minimum 30 litrów na trio (1 samiec + 2 samice). Zbiornik ogólny zarośnięty roślinami z korzeniami i kamieniami oraz miejscem do pływania. Podłoże raczej ciemne, są bardzo przydatne rośliny pływające w celu złagodzenia ostrego światła, którego ryby nienawidzą. Ryby są dobrymi skoczkami, więc należy przykryć zbiornik. Woda powinna być czysta, z umiarkowanym przepływem.
Parametry wody: pH 6,0 – 7,5 GH 2-15° Temperatura 20-25°C.
Rozmnażanie:
Samica składa od 10 do 20 jaj dziennie przez około dwa tygodnie. Jaja umieszczane są w podłożu torfowym, we mchu lub na drobnolistnych roślinach. Jaja mogą zostać w zbiorniku, aby trzeba się liczyć ze stratami stosunkowo dużymi. Inną możliwością jest, aby usunąć jaja i umieścić je w małym zbiorniku z małą ilością wody. Na zbiorniczku najlepiej zanotować datę zebrania. Okres inkubacji wynosi od 14 do 22 dni w zależności od temperatury. Zebrane jaja muszą być w ciemności (wrażliwe są na światło), stała temperatura około 22 ° C, muszą być kontrolowane, a spleśniałe jajka natychmiast usunięte. Wykluty narybek akceptuje wylęg solowca. Należy regularnie usuwać resztki jedzenia i z dnia na dzień podmieniać około 10% wody. Ikra i wylęg są podatne na choroby bakteryjne i grzyby.