Ophthalmotilapia boops (Boulenger, 1901)
|
https://houseaqua.ru |
Rząd >> Rodzina:
(Perciformes) – Okoniokształtne >> (Cichlidae) – Pielęgnicowate
Występowanie:
Afryka, Jezioro Tanganika zamieszkuje południowa część wybrzeża Tanzanii od przylądka Mpimbwe po Wapembwe
Wielkość:
Samiec 18 cm, samica 14 cm
Synonimy:
* Tilapia boops Boulenger, 1901
Cechy charakterystyczne:
Ryby preferują obszary o piaszczystym dnie usianym pojedynczymi, wielkimi głazami lub stosami mniejszych kamieni.
Ryby umiarkowanie agresywne i terytorialne. W naturze występują w ławicach, zaś dorastające samce oddzielają się od stada i wiodą samotny tryb życia. W akwarium należy pielęgnować je w grupach składających się z co najmniej 10 osobników z przewagą liczebną samic. Gatunek ten zaleca się pielęgnować w oddzielnych zbiornikach aby obecność innych ryb nie działała na nich stresująco.
Występuje wyraźny dymorfizm płciowy – samce i samice wyraźnie różnią się rozmiarami ciała, kształtem płetw oraz ubarwieniem. Większe samce posiadają wydłużone i ostro zakończone płetwy grzbietową i odbytową, wydłużone i lekko lirowato wygięte skrajne promienie płetwy ogonowej oraz bardzo długie płetwy brzuszne sięgające aż do nasady płetwy ogonowej. Ich ciała w zależności od odmiany barwnej i wariantu geograficznego są ciemnopurpurowe, niebieskie, granatowe do niemal czarnych, przy czym barwa ta jest szczególnie widoczna w przedniej i środkowej części ryby. Samice osiągają nieco mniejsze rozmiary mają krótsze i bardziej zaokrąglone zakończenia płetw grzbietowej, odbytowej i ogonowej oraz znacznie krótsze płetwy brzuszne. Ich ciała są srebrne lub srebrnoszare z metalicznym połyskiem.
W naturze jej pokarm stanowi mieszanina porastających skały glonów drobnych bezkręgowców i cząstek mineralnych. Menu rybne składa się z różnych żywych i mrożonych potraw: artemii, rozwielitek, dżdżownic. Należy zachować ostrożność, aby uniknąć pokarmu wysokobiałkowego. Konieczne jest również karmienie pokarmami roślinnymi, na przykład posiekaną sałatą i szpinakiem, a także suchymi płatkami zawierającymi spirulinę. Karmimy ryby 1-2 razy dziennie.
Warunki hodowlane:
Zaleca się trzymanie ryb w akwarium o pojemności 180 litrów lub większej. Na dnie akwarium musisz umieścić stosy kamieni o różnych rozmiarach. W rogach akwarium musisz zbudować coś takiego jak jaskinie z kamieni, w których ryby mogą swobodnie pływać. Jednocześnie nie należy zaśmiecać przestrzeni w akwarium różnymi dekoracjami, ponieważ ryby potrzebują dużo wolnego miejsca do pływania. Wzdłuż ścian akwarium można, ale nie jest to konieczne, sadzić różne rośliny, którym ryby nie wyrządzają szkody. Wybierając rośliny akwariowe, musisz wybrać takie gatunki, które mogą rosnąć w stosunkowo twardej wodzie, na przykład anubias lub vallisneria.
Parametry wody: temperatura 23–27 ° C, twardość dH 8–25 °, kwasowość pH 7,5–9,0. Wymagana jest wysokiej jakości filtracja biologiczna i dobre napowietrzanie wody, a także cotygodniowa wymiana ¼ części świeżej wody.
Rozmnażanie:
Możliwe jest rozmnażanie ryb w warunkach akwariowych, pod warunkiem, że akwarium jest wystarczająco duże. Bardzo ważne jest, aby w akwarium było dużo wolnych obszarów z piaskiem. W akwarium powinno być 1 samiec i 3-4 samice. Tarlaki powinny być obficie karmione różnorodnymi pokarmami. Przed tarłem samiec kopie małą dziurę w podłożu, przypominającą krater. Potem zaczyna pływać wokół gniazda, demonstrując swój jasny kolor, przyciągając w ten sposób samicę do miejsca tarła. Kiedy jedna z samic, która zwróciła uwagę na zaloty samca, płynie do gniazda, składa tam jaja i natychmiast zbiera je do pyska. Potem płynie do płetw brzusznych samca który w tym czasie wydziela mlecz, tym samym zapładniając jaja w pysku samicy. Samica może inkubować do 60 jaj w pysku. Okres inkubacji wynosi około 3 tygodni. Następnie w pełni uformowany narybek opuszcza pyszczek samicy. Samica opiekuje się i chroni narybek. Narybek jest dość duży i od momentu urodzenia może spożywać wylęg solowca. Są również karmione rozdrobnioną suchą karmą zawierającą spirulinę. Narybek jest karmiony co najmniej 4 razy dziennie.
|