do mierzenia twardości wody metodą Clarka, przy użyciu 20 cm³ badanej wody. Miareczkowanie jej zakończone, gdy utworzy się gęsta piana w wysokości 1 cm utrzymująca się w ciągu 5-ciu minut. W razie twardości wyższej niż 12 °niemieckich, należy użyć mniej wody badanej rozcieńczając ją wodą destylowaną i uwzględniając zmniejszoną objętość w obliczeniach.
W Polsce przyjęte są niemieckie stopnie twardości /°n/
Wodę o twardości 0 ° – 4 °n nazywa się bardzo miękką
Wodę o twardości 4 ° – 8 °n nazywa się wodą miękką
Wodę o twardości 8 ° – 12 °n nazywa się średnio twardą
Wodę o twardości 12 ° – 18 °n nazywa się dość twardą
Wodę o twardości 18 ° – 30 °n nazywa się wodą twardą
Wodę o twardości powyżej 30 °n nazywa się bardzo twardą