Acipenser transmontanus Richardson, 1836
Jesiotr biały
Rząd >> Rodzina:
(Acipenseriformes) – Jesiotrokształtne >> Acipenseridae – Jesiotrowate
Występowanie:
Ameryka Północna
Wielkość:
do 6 m
Synonimy:
* Acipenser aleutensis Fitzinger, 1836
Cechy charakterystyczne:
Spokojny gatunek, zajmujący denną część zbiornika wodnego. W stosunku do innych jesiotrów mających wydłużone głowy w postaci ryja, jesiotr biały ma głowę szeroko spłaszczoną. Otwór gębowy w położeniu dolnym z mięsistymi wargami i czterema wąsikami. Grzbiet ma barwę oliwkowozieloną, brązową lub szarą. Brzuch niemalże biały. Na bokach ciała występuje 38-48 kostnych tarczek.
Młode jesiotry odżywiają się bezkręgowcami, by z czasem zacząć odżywiać się rybami.
Warunki hodowlane:
Wymaga zbiornika o pojemności 15000 litrów. Podłoże piaszczyste z domieszką żwiru. Rybie należy zapewnić dużo miejsca do pływania.
Temperatura wody: 20°C Parametry wody: pH: ok 8
Rozmnażanie:
Nie rozmnażany w akwariach.
|