Pseudotropheus sp. acei Regan 1922
Pyszczak złotopłetwy
Rząd >> Rodzina:
(Cichliformes) – Pielęgnicokształtne >> (Cichlidae) – Pielęgnicowate
Występowanie:
Jezioro Malawi
Wielkość:
8 cm
Synonimy:
* Haplochromis acei,
* Gephyrochromis acei
* Gephyrochromis moori
Cechy charakterystyczne:
Bardzo efektownie prezentujący się pyszczak. Ciało po bokach połyskujące błękitno-metalicznym kolorem. Płetwy: ogonowa, grzbietowa i piersiowe koloru złotawego. Ryby te posiadają kilka odmian barwnych. Samce i samice są prawie identycznie ubarwione. Samce wyróżniają się masywniejszą budową oraz mocną białą linią znajdującą się w górnej części płetwy grzbietowej, która zarówno jak i odbytowa jest ostrzej zakończona niż u samic.
Ryby przyjmują wszelkiego rodzaju suche pokarmy. Dietę należy oprzeć na pokarmach roślinnych, ale nie wolno zapominać o jej odpowiednim urozmaiceniu przez podawanie mrożonek (dafnia, artemia, wodzień). Dobrym dodatkiem będzie też gotowana marchewka czy sparzone liście sałaty.
Warunki hodowlane:
Zbiormik dla tych ryb powinien mieć minimum 100 cm długości, po bokach można posadzić rośliny. Podłoże piaszczyste lub z drobnego żwiru, wystrój w postaci skał tworzących szczelin i groty. Wskazane częste i znaczne (do 40% objętości) podmiany wody.
Temperatura wody: 24-26°C Parametry wody: pH: 7,5 – 8,5; woda średnio twarda do bardzo twardej
Rozmnażanie:
Tarło odbywa się w zagłębieniu podłoża, które wcześniej przygotowuje samiec. Gatunek wyjątkowo płodny, po trwającej 3-4 tygodnie inkubacji, samica wypuszcza nawet kilkadziesiąt sztuk młodych.
|