Krzysztof RYCHLIK |
WPŁYW TEMPERATURY I ŚWIATŁA NA ROZWÓJ IKRY NIEKTÓRYCH GATUNKÓW RYB |
Pragnę omówić tylko dwa spośród wielu czynników mających wpływ na rozwój ikry niektórych gatunków ryb; chodzi o temperaturę i światło.W artykułach omawiających hodowlę tego samego gatunku ryb często spotkać się można z różnymi danymi dotyczącymi terminu wykluwania się larw. Ma to ścisły związek z temperaturą w jakiej przebiegał rozwój ikry. Trzeba bowiem pamiętać, że ikra każdego gatunku rozwija się w swoistym zakresie temperatur.Przeprowadziłem doświadczenia nad rozwojem ikry pielęgniczki Ramireza – Papilichromis ramirezi. Stwierdziłem, że ikra ta rozwija się w temperaturze od 25 do 32°C. Wraz ze wzrostem temperatury następuje skrócenie okresu inkubacji. Przy temperaturze 31°C larwy lęgły się już po 36 godzinach. W temperaturze 27-28°C rozwój trwał 48 godzin, a temperatura 25CC przedłużyła ten okres do 5 dni. Muszę tu jednak zaznaczyć, że przy tak niskiej temperaturze zmniejszyła się liczba wyklutych larw. Tłumaczę to faktem dłuższego okresu narażania ikry na zakażenie różnego typu grzybami i bakteriami oraz przerwaniem rozwoju niektórych zarodków na skutek zbyt niskiej temperatury. Zaobserwowałem też, że larwy wylęgające się w niższych temperaturach charakteryzują się większymi rozmiarami. Z moich obserwacji wynika, że larwa pielęgniczki Ramireza, która wylęgła się w temperaturze 31 °C jest o 2 mm krótsza od tej, która rozwinęła się w temperaturze 27°C. Fakt ten w istotny sposób rzutuje na wyższy stopień trudności wykarmienia narybku otrzymanego w krótszym czasie, ale posiadającego mniejsze rozmiary. Nie zauważający tych różnic hodowcy tłumaczą to często większą delikatnością ryb wylęgających się w wyższej temperaturze. Radzę więc doświadczalnie znaleźć samemu optymalną temperaturę inkubacji zarodków.Drugim ważnym czynnikiem wpływającym na rozwój ikry jest światło. Sprawę światła poruszają w artykułach zwłaszcza hodowcy ryb kąsaczowatych. Radzą oni zaciemniać zbiorniki z ikrą i narybkiem w pierwszych tygodniach życia. Do wody dodają także garbników, które obok innych funkcji, ograniczają dostęp światła. Chciałbym tu na marginesie zaznaczyć, że woda preparowana garbnikami powinna być umieszczana w zbiornikach o przyciemnionych szybach. Pod wpływem światła, a zwłaszcza jego fal krótkich, kwasy humusowe zawarte w garbnikach ulegają wytrąceniu, a następnie koaqulacji. Pierwszym tego objawem jest zmętnienie wody, a później pojawienie się kłaczków z koagulowanych kwasów. Mogą one oblepiać ikrę lub skrzela ryb. Zbył duże natężenie światła może powodować zamieranie zarodków w ikrze lub ślepotę narybku. Najlepszym źródłem światła jest oczywiście światło naturalne, ale o niedużym natężeniu. Gdy dysponujemy światłem sztucznym należy stosować żarówki o słabej mocy. Szyby nakrywkowe pochłaniają część światła i mogą być także użyte jako dodatkowe zabezpieczenie. Ochronę ikry przed szkodliwością zbyt ostrego światła stanowić mogą również rośliny pływające lub o dużych liściach. Wpływ omówionych dwu czynników na rozwój zarodkowy ryb akwariowych nie jest jednakowy w odniesieniu do wszystkich gatunków. Często nie mają one podstawowego znaczenia. Bardzo ważnym czynnikiem jest też skład chemiczny wody, lecz jest to zagadnienie wymagające odrębnego omówienia. |