Piotr Korzeniowski Ryba ta występuje w Indiach Wschodnich i na Cejlonie. Należy do rodziny karpieńcowatych (Cyprinodontidae). Jest to ryba o ciekawym kształcie i pięknych barwach. Różnice między samcem a samicą są bardzo wyraźne. Samica ma barwę zielono-złocistą. Krawędzie płetwy ogonowej są jasno czerwone. Na płetwie grzbietowej u nasady znajduje się czarna plama. Boki są pokryte dziewięcioma poprzecznymi pręgami. Ciało ma kształt typowo szczupakowaty samica
Samiec jest pomarańczowo-czerwony, a jego płetwy mają kolor czerwony i są szpiczasto zakończone. Od nasady płetwy ogonowej rozciąga się czarny pas, który kończy się 5 mm od pokrywy skrzelowej. Pysk jest ostro zakończony. Dolne partie ciała są koloru żółtego. samiec Szczególnie agresywne są w stosunku do ryb o barwach żywych i jaskrawych. W celach hodowlanych zapewniamy im dość duże akwarium, gęsto obsadzone roślinami. Ważną rolę przy hodowli tego gatunku odgrywają rośliny powierzchniowe jak: rzęsa drobna i trójrowkowa oraz hiacynt wodny. Ryby tego gatunku czujką się bezpiecznie w gąszczu wywłócznika brazylijskiego (Myriophyllum brasiliense). Basen powinien być tak ustawiony, aby przez 3-4 godziny dziennie operowało nań słońce. W innym przypadku należy oświetlić akwarium sztucznie. Akwarium powinno być dobrze przykryte, gdyż ryby te lubią skakać. Temperatura wody powinna wynosić 22-25°C, a pH 7-7,5. Szczupieńczykom należy zapewnić spokój, gdyż przestraszone nieraz się rozbijają. Karmić je można rurecznikami, planktonem, skrobanym mięsem itp Komplet hodowlany dobiera się z grona 7-10 osobników. Ryby towarzyszą sobie w czasie wędrówek w poszukiwaniu pokarmu. Barwy u samca przybierają wtedy żywe odcienie. Staje się on agresywny w stosunku do innych osobników swego gatunku. Rozpoczynają się walki godowe, którym hodowca (nie chcąc ponieść strat) musi położyć kres. W tym celu ryby przeznaczone do rozrodu należy przenieść do innych basenów, gdzie odbędzie się tarło. W takim basenie zwiększamy obsadę roślin nie zapominając o roślinach powierzchniowych, gdyż w ich gąszczu odbywa się tarło. Przewietrzacz powinien pracować dzień i noc. Składanie ikry odbywa się około 5 dni i jest ona przyklejona do liści. Hodowca zabiera ikrę złożoną każdego dnia i rozmieszcza ją w oddzielnych naczyniach, wykorzystując do tego celu sześcienne słoje o pojemności 5 litrów. Ważne jest utrzymanie stałej temperatury w naczyniach z ikrą. Narybek lęgnie się po 12-14 dniach. Pierwszym jego pokarmem będzie tzw. „pył” składający się z wirotków (Rotatoria) i pływików – larw oczlików (Diaptomus, Cyclops). |