Henryk Moll
Chorzów
Hemigrammus i Hyphessobrycon
Rodzinę ryb kąsaczowatych (Characidae) reprezentuje szereg przepięknych gatunków, chętnie hodowanych w akwariach . Ich piękne kolory, interesujące zwyczaje dostarczają miłośnikom niezapomnianych przeżyć. Nic więc dziwnego, że ryby te są chętnie nabywane w sklepach i wprowadzane do naszych akwariów. Jednak dla wielu miłośników przeszkodą nie do pokonania jest sprawa – ich rozmnażania. Wymagają one bowiem do tarła bardzo miękkiej wody (do 5°n), lekko kwaśnej i zawierającej garbniki. Po wykluciu się ryb, zasadniczym problemem decydującym o powodzeniu jest karmienie narybku-drobnym, dostosowanym do jego wielkości pokarmem.
Spośród tej rodziny najczęściej hodowane są ryby z pokrewnych rodzajów Hemigrammus i Hyphessobrycon. Poszczególne gatunki z rodzaju Hyphessobrycon odróżnia się od gatunków rcdzaju Hemigrammus na podstawie braku łusek na nasadzie płetwy ogonowej oraz różnic w uzębieniu szczęk. Nadto znamienne są także różnice w czasie gry godowej. Samce rodzaju Hyphessobrycon drgającymi ruchami opływają samice wabiąc je do miejsca, w którym następuje tarło. W czasie tarła partnerzy ustawiają się do siebie bokami ocierając jedno o drugiego.
Charakterystyka niektórych gatunków:
Bystrzyk Robertsa –
„Hyphessobrycon robertsi”
Ojczyzna: Gujana (brak bliższego określenia miejsca znalezienia). Wielkość do 5 cm. Samiec nieco większy od samicy ma sierpowato wydłużoną płetwę grzbietową i odbytową. Samicę wyróżnia natomiast w płetwie grzbietowej czarna plama, która w górnej i dolnej strefie graniczy z paskiem o czerwonawym zabarwieniu (białe zabarwienie występuje u H.ornatus). Przepiękny ten gatunek ubarwieniem przypomina H.ornatus.
Warunki hodowlane: Ryba prowadzi spokojny i stadny tryb życia, najczęściej przebywając w pobliżu dna. Temperatura około 24°C. Podobnie jak inne bystrzyki zjada również pokarmy suche. Chów bardzo trudny; do tej pory znane są tylko przypadkowe i sporadyczne rozmnożenia. W okresie godów, szczególnie gdy światło jest przytłumione, samce tańcząc – podobnie jak H.ornatus – pokazują jeden drugiemu swoje intensywne barwy i kształty. Napinają przy tym grzbietowe i odbytowe płetwy do tego stopnia, iż odnosi się wrażenie, że lada moment nastąpi zerwanie promieni. Gatunek nie doczekał się jeszcze naukowego opisu.
Zdjęcie przedstawiające dwa samce zamieszczono na pierwszej stronie okładki.
Zwinnik nadobny –
Hemigrammus pulcher
Występuje w górnym rejonie dorzecza Amazonki. Długość ciała do 4,5 cm Rybka trochę ociężała, bardzo kolorowa, ze zwracającymi uwagę świecącym: plamami na grzbiecie i u nasady ogona. W dolnej partii tułowia posiada czarny klin. Płetwa tłuszczowa dobrze wykształcona. Samce są szczuplejsze i mniejsze od samic. Warunki hodowlane: Woda miękka, światło tylko przytłumione. Temperatura około 24°C. Rybki trzymają się chętnie powierzchni wody. Jedzą wszystko. Hodowla trudna, wymagają wody zakwaszonej, bardzo miękkiej, a samiczki potrzebują w czasie tarła dużo żywego pokarmu. Narybek jest bardzo mały i stosownie do tego wymaga najdrobniejszego pokarmu.
Zwinnik nadobny – Hemigrammus pulcher
Zwinnik ogonopręgi –
Hemigrammus caudovittatus
Ojczyzną jego jest płd. Ameryka (okręg Rio de la Pląta) Długość ciała 9-12 cm. Płetwy czerwonawe niekiedy mocno czerwone). Na plecach plama oraz podłużny pasek rozszerzający się ku ogonowi. Samiec ma bardziej intensywne kolory i jest trochę mniejszy od samicy. Warunki hodowlane: Ryba stadna, dobrze współżyje ze srebrzykiem (Ctenobrycon spirulus). Lubi duże akwaria ze schowkami. Nie ma specjalnych wymagań odnośnie składu wody. Temperatura 18-20°C, mimo iż znosi stosunkowo niskie temperatury, to przy wyższych lepiej się prezentuje. Czasami niszczy rośliny wodne. Do zazielenienia akwarium użyć kryptokoryny, której zwinnik nie niszczy. Jest wszystkożerny. Łatwo rozmnaża się w każdej wodzie. Do tarła należy zestawić dwie samiczki i jednego samca. Ryby składają dużo ikry stąd konieczne wielkie pojemniki. Narybek wymaga regularnego i obfitego pożywienia .
Zwinnik ogonopręgi (młody) – Hemigrammus caudovittatus
Bystrzyk czerwony –
Hyphessobrycon flammeus
Ojczyzną jego jest Brazylia – okolica Rio de Janeiro. Długość ciała 4-4,5 cm Z pokroju podobny do Hyphessobrycon griemi. Ma dwa paski barkowe. Płetwy brzuszne i odbytowe są czerwone i mają czarne obrzeżenie. Samiec jest trochę mniejszy i szczuplejszy od samicy, a także bardziej kolorowy. Warunki hodowlane: Ryba spokojna, stadna. Wymaga temp. 22-23°C, chociaż znosi również 20°C. Jest to gatunek wszystkożerny. Potrzeba mu zarówno wolnej przestrzeni jak i gęstych zarośli, gdyż jest trochę „kłótliwy” i w razie potrzeby lubi się schować. Hodowla bardzo prosta, w temp. 23-25°C. Do tarła można zestawić dwie samiczki na jednego samca, albo pozostawić całą gromadę. Lubi zjadać własną ikrę, dlatego konieczny jest ruszt ikrowy. Chociaż nie ma on specjalnych wymogów dotyczących wody, to jednak lepsze wyniki uzyskuje się gdy woda nie jest za twarda.
Bystrzyk czerwony – Hyphessobrycon flammeus
Zwinnik czerwonousty –
Hemigrammus rhodostomus
Ojczyzną jego jest Amazonia. Długość ciała 6-7 cm. Koniec pyszczka czerwony, niekiedy czerwień sięga aż po dolne szczęki i oczy. Samiec smukłejszy od samicy i ma intensywniejsze kolory, ale niekiedy nie różni się niczym od samicy. Warunki hodowlane: Gatunek bardzo wymagający, za to wybitnie dekoracyjny. Wymaga miękkiej, lekko kwaśnej wody o temperaturze 24-26°C. Potrzebuje wolnej przestrzeni do pływania i partii zarośniętych roślinami. Je wszystko, najchętniej pokarm żywy. Trudny do rozmnażania. Zalecane jest zestawienie kilka samic i jednego samca. Ilość ikry skąpa, zaś wychów młodych bez specjalnych trudności.
Zwinnik czerwonousty – Hemigrammus rhodostomus
|