Planorbarius corneus – Zatoczek rogowy
W naturze jest dość powszechny w wodach stojących Azji i Europy. Ukrywa się zazwyczaj w gęstych zaroślach roślin.
Muszla w kształcie dysku, grube ścianki muszli ubarwione na brązowo. Zazwyczaj skorupa dorosłego ślimaka osiąga 4-5 zwojów. Szew między zwojami jest wyraźnie widoczny z obu stron. Średnica muszli może wynosić do 30 mm, grubość 12 mm. Korpus ślimaka czerwonawo-brązowy wąsy w kolorze ciała ślimaka. Ślimaki (Planorbis) należą do klasy (Gastropoda), są płucodyszne (Pulmonata), rodzina (Planorbidae). Ślimak można odróżnić ze względu na jego bardzo charakterystyczną muszlę, wygięty w tej samej płaszczyźnie, w postaci spiralnego przewodu. Zatoczki posiadają długie czułki, u nasady których znajdują się małe, czarne oczy, posiadają także charakterystyczną tarkę zębową (tzw. radula) do zeskrobywania pożywienia. Nie posiadają natomiast wieczka do zamykania muszli. Zatoczki oddychają powietrzem zaczerpniętym z atmosfery za pomocą organu przypominającego płuco.
Istnieje wiele gatunków różniących się ubarwieniem, jak i różnych odmian kolorystycznych jednego gatunku.
Planorbarius corneus Pink
Planorbarius corneus blue
Zatoczki są roślinożercami i padlinożercami. Ich głównym pożywieniem są glony oraz detrytus (martwa substancja organiczna). Są dobrymi czyścicielami zbiorników. Można je bez problemu także dokarmiać świeżymi warzywami, pokarmem roślinnym dla ryb.
Zatoczki regularnie podpełzają pod powierzchnie wody w celu zaczerpnięcia powietrza. Często, w celu przyspieszenia tego „transportu”, wykorzystują nagromadzone powietrze. Można zaobserwować bowiem, jak ślimaki wypuszczają pęcherzyki powietrza z wnętrza ich skorupy. Używają ich jako „balastu”, gdy potrzebują szybko wydostać się na powierzchnię lub gdy chcą szybko opaść na dno. Ślimaki te są aktywne praktycznie cały czas zeskrobując glony z różnych powierzchni i roślin lub przeszukując dno. Nie jedzą zdrowych roślin, może im się jedynie zdarzyć uszkodzenie tych bardziej delikatnych, gdy oczyszczają je z glonów. Mogą próbować przekopywać podłoże, ale nie robią przy tym żadnych szkód. Bez problemu mogą być przechowywane razem z krewetkami i spokojnymi rybami. Jeżeli nie zmagamy się z ich plagą, a populacja jest pod kontrolą unikamy naturalnych drapieżników (ryb, ślimaków, krabów i raków).
W przypadku zatoczków powierzchnia dna zbiornika nie jest już tak istotna, gdyż ślimaki te poruszają się dość swobodnie po całym akwarium. Wymagany jest tutaj umiarkowany do słabego ruch wody, skuteczna filtracja i systematyczne podmiany części wody (lubią dobrą jej jakość). Światło rozproszone, ewentualnie dodanie kilka zacienionych kryjówek wydaje się być dobrym pomysłem. Niezbędny będzie dodatek wapnia (w postaci sproszkowanych koralowców, sproszkowanego marmuru, skał wapiennych lub muszli mięczaków słodkowodnych) w celu prawidłowego rozwoju muszli naszych podopiecznych.
Gatunek jajorodny. Ślimaki te bardzo łatwo przystępują do rozmnażania, zwłaszcza, gdy środowisko obfituje w pożywienie. Zatoczki są mięczakami obojnaczymi (tzw. hermafrodyci). Każdy ślimak posiada zarówno żeńskie, jak i męskie organy i komórki płciowe. Podczas kopulacji (zapłodnienie wewnętrzne) oba ślimaki wymieniają się wzajemnie komórkami męskimi – plemnikami, co ostatecznie prowadzi do zapłodnienia obu kopulujących ślimaków (zapłodnienie krzyżowe). Plemniki zostały zgromadzone w zbiornikach nasiennych i uwalniane zostają dopiero podczas składania jaj, kilka dni później. Owalne jajeczka składane są w kapsułkach jajowych (galaretowatej osłonce) – ich ilość zależy już od konkretnego gatunku. W trakcie rozwoju można bez problemu zobaczyć białe zarodki, które z czasem przeobrażają się w maleńkie ślimaczki. Wylęg młodych następuje po kilkunastu dniach (zależy to od temperatury wody, im wyższa, tym szybciej to następuje). Młode zazwyczaj ukrywają się do czasu całkowitego stwardnienia ich skorupy. Mając kilka różnych gatunków / odmian kolorystycznych tego ślimaka należy pamiętać, że krzyżują się one między sobą, co najczęściej prowadzi do narodzin młodych w wersji podstawowej (brązowej).