| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | |
||
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | Ł | M | N | O | P | R | S | Ś | T | U | W | Z | Ż | |
||
Bodianus rufus (Linnaeus, 1758)
|
http://houseaqua.ru/ |
Rząd >> Rodzina:
(Perciformes) – Okoniokształtne >> (Labridae) – Wargaczowate
Wielkość:
40 cm
Występowanie:
Zachodni Atlantyk: Bermudy, południowa Floryda (USA) oraz przez Zatokę Meksykańską i Morze Karaibskie do południowej Brazylii.
Synonimy:
Labrus rufus Linnaeus, 1758
Bodianus bodianus Bloch, 1790
Lutjanus verres Bloch, 1791
Sparus falcatus Bloch, 1791
Labrus semiruber Lacepède, 1801
Harpe caeruleoaureus Lacepède, 1802
Harpe caeruleo-aureus Lacepède, 1802
Bodianus blochii Lacepède, 1802
Bodianus brachyrhynus Miranda Ribeiro, 1918
Cechy charakterystyczne:
Ryby można spotkać na głębokości od 1 do 70 m. Młode ryby żyją w dużych ławicach, dorosłe osobniki w małych grupa składająca się z samca i kilku samic. Należy zauważyć, że tylko doświadczeni akwarystom zaleca się trzymanie tych ryb w akwarium.
Bodianus rufus ma wydłużone, dwukolorowe ciało. Tył ryby jest zwykle koloru czerwonego lub niebieskiego, a brzuch jest żółty. W warunkach naturalnych wielkość ryby dochodzi do 40 cm, podczas gdy w akwarium jej wielkość nie przekracza 35 cm.. Ciekawostką jest, że w naturze, gdy samiec umiera, jego miejsce zajmuje jedna z dominujących samic, zmieniając płeć na samca. Zaleca się trzymanie pojedynczo w oddzielnym akwarium. Wielu, którzy nieświadomie nabyli tę rybkę będąc jeszcze małą i umieścili ją we wspólnym akwarium z innymi rybami i bezkręgowcami, później bardzo tego żałowali. Wyrośnięta ryba zaczyna polować na mniejszych sąsiadów i jeśli nie zostaną usunięci na czas, zje ich wszystkich, łącznie z krewetkami i jeżowcami z rozgwiazdami.
Warunki hodowlane:
Aby utrzymać ten okaz ryby, wymagane jest akwarium o pojemności 1000 litrów lub większej. Akwarium powinno mieć dużo wolnego miejsca do pływania. Bodian pływa we wszystkich warstwach wody.
Parametry wody to: temperatura 24-27°C, kwasowość pH 8,1-8,4, zasolenie 1,020-1,024. Wymagana jest wysokiej jakości filtracja i napowietrzanie wody. Ryby są wrażliwe na zawartość azotanów, azotynów i amoniaku w wodzie, dlatego ich stężenie w wodzie powinno być ograniczone do minimum.
Karmimy ryby małymi rybami, krewetkami, kalmarami i mięsem małży, a także mrożonymi owocami morza.
Rozmnażanie:
W warunkach akwariowych nie rozmnaża się. Wszystkie okazjonalnie pojawiające się na rynku ryby są importowane z ich naturalnych siedlisk.