Channa argus (Cantor , 1842)
Występowanie: Wielkość: Synonimy: Cechy charakterystyczne: Channa argus ma długie, cylindryczne ciało. Głowa jest spłaszczona z góry, pysk jest duży z dużą liczbą małych ostrych zębów ułożonych w rzędach podobnych do tarczy. Przy swoich rozmiarach ich oczy są małe. Ogon jest zaokrąglony. Wydłużone płetwy odbytu i grzbietu. Płetwy piersiowe są małe, zaokrąglone. Małe płetwy brzuszne. Ryba jest ubarwiona dość jasno. Górna część jej ciała jest ciemnozielona. Ten sam kolor płetw ogonowych i grzbietowych. Płetwy odbytu, brzucha i piersi są zielonkawe. Po bokach ryby wzdłuż linii bocznej znajdują się plamy o nieregularnym kształcie brązowego koloru i ciemnej obwódce. Brzuch jest biały. Na górnej części ciała rozciąga się dwa rzędy ciemnych plam. Po bokach głowy, od oczu do pokryw skrzelowych, przechodzą cienkie ciemne paski. Eyba w naturalnych warunkach żyje w bardzo zarośniętych i dobrze ogrzanych miejscach. Czasami temperatura wody, w której można spotkać ryby, osiąga 35-40 ° C. W tej temperaturze woda zawiera bardzo mało tlenu, więc oddychanie skrzelami jest trudne. Dlatego ryby systematycznie podchodzą do powierzchni wody nabierając powietrza atmosferycznego i robią to z charakterystycznym odgłosem. Ogólnie rzecz biorąc, nawet żyjąc w akwarium, w którym odbywa się napowietrzanie, ryba zawsze unosi się przy powierzchni wody i połyka powietrze. Inną interesującą cechą tych ryb jest to, że w temperaturze około 10-15 ° C mogą całkowicie obyć się bez wody. Zwykle dzieje się tak podczas suszy, a następnie ryby przemieszczają się po ziemi z jednego zbiornika do drugiego. Ryba jest drapieżnikiem żywiącym się mniejszymi rybami, płazami, skorupiakami i innymi bezkręgowcami w naturze, ale w większości przypadków dobrze przystosowujący się do martwych alternatyw w niewoli. Młodym rybom można zaoferować dżdżownice, posiekane krewetki i tym podobne, podczas gdy dorośli przyjmą paski mięsa, krewetki, małże, żywe krewetki rzeczne, większe dżdżownice itp. Gatunek ten nie powinien być karmiony mięsem ssaka lub ptasim, takim jak serce wołowe lub kurczak, ponieważ niektóre zawarte w nich lipidy nie mogą być właściwie metabolizowane przez ryby i mogą powodować nadmierne odkładanie tłuszczu, a nawet zwyrodnienie narządów. Podobnie nie ma korzyści ze stosowania ryb żyworodnych lub małych złotych rybek, które niosą ze sobą ryzyko wprowadzenia pasożyta lub choroby i w każdym razie nie mają wysokiej wartości odżywczej, o ile nie zostaną wcześniej odpowiednio przygotowane. Warunki hodowlane: Aby trzymać te ryby w akwarium, woda powinna mieć następujące cechy: temperatura 24-30 ° C, twardość dH 6-18 °, pH 5,5-7,0. W warunkach naturalnych parametry te mogą się wahać w granicach: temperatura wody: 0-30°C pH: 6,0-8,0 dH: 2 – 20°n Rozmnażanie: Wężogłowy te dojrzewają płciowo w wieku 3 lat.Tarło odbywa się od czerwca do lipca. Przed tarłem ikrzaki budują gniazdo na powierzchni wody wśród gęstych roślin. Ikra jest duża, około 1,5 mm średnicy i ma żółtawy kolor. Jajka zawierają tłuszcz i natychmiast unoszą się na powierzchni wody, w tej formie unoszą się na niej wśród liści pływających roślin. Samica pobiera ikrę do pyska w ilości do 50 000 jaj, która inkubowana jest przez dwa dni, po czym wylęga się. Samiec cały czas pilnuje jaj, a następnie narybku, aż do momentu, gdy narybek zacznie intensywnie jeść.
|
|