Hyphessobrycon agulha Fowler, 1913
|
Rząd >> Rodzina:
(Characiformes) – Kąsaczokształtne >> (Characidae) – Kąsaczowate
Występowanie:
Ameryka Południowa: dorzecze Madeira
Wielkość:
4,2 cm
Synonimy:
* Brak
Cechy charakterystyczne:
Ryby posiadają czarną linię wzdłuż boku, zaczynającą się tuż za skrzelami i kończącą na płetwie ogonowej. Wszystkie płetwy ryba ma przezroczyste, sporadycznie ukazując odcień niebieskiego na przedniej krawędzi. Górna część oka jest jasnoczerwona. Ich łuski są nieco opalizujące. Bardzo spokojna co czyni go idealnym mieszkańcem akwarium wielogatunkowego. Ryby najlepiej się czuja w grupie co najmniej 8-10 sztuk. Dojrzałe płciowo samice są bardziej okrągłe i trochę większe niż samce.
Ryba wszystkożerna której należy zapewnić dietę składającą się głównie z płatków i granulek, dwa razy w tygodniu należy podawać pokarm żywy lub mrożony.
Warunki hodowlane:
Zbiornik obsadzony roślinami drobnolistymi wzdłuż boków oraz ścianki tylnej z pozostawioną dużą częścią o pływania. Podłoze powinno być ciemne aby ryby ukazały swoje najładniejsze kolory. Światło najlepiej lekko przytłumione poprzez pływające na powierzchni wody rośliny.
Parametry wody: pH: 7,0-8,0 dH: 7-12°; Temperatura – 23-26°C
Rozmnażanie:
Do tarła odsadzamy parę, która powinna się wytrzeć w ciągu trzech dni – jeśli nie, powtórzyć proces. Tarło odbywa się na liściach roślin, jaja ( do 300) są zawarte i powinny zostać usunięte natychmiast po tarle. Jaja wylęgają się w ciągu 2 dni, a narybek będzie pływał kilka dni po tym. Narybek można karmić mikroorganizmami i wylęgiem solowca przez pierwszych dziesięć dni, a następnie rozdrobnionymi pokarmami płatkowanymi. Woda powinna być zmieniana raz w tygodniu, ale tylko częściowo; zmieniając całą wodę na raz ryby będą w zbyt wielkim szoku.