Hyphessobrycon griemi Hoedeman, 1957
Bystrzyk cynobrowy (Griema), gojazański
Rząd >> Rodzina:
(Characiformes) – Kąsaczokształtne >> (Characidae) – Kąsaczowate
Występowanie:
Ameryka Południowa. Brazylia.
Wielkość:
4 cm
Synonimy:
* Hyphessobrycon flammeus guabirubae Godoy, 1987
Cechy charakterystyczne:
Hyphessobrycon griemi jest bardzo towarzyskim, żywotnym i spokojnym gatunkiem doskonale nadającym się do wielogatunkowego akwarium ogólnego pod warunkiem, że hodować będziemy ławicę tych rybek gdyż jest to gatunek typowo stadny i tylko w grupie kilkunastu osobników czuje się dobrze, osobniki trzymane pojedynczo bądź parami często są osowiałe i płochliwe. Cechą rozpoznawczą tego gatunku są dwie ciemne plamy w górnej części tułowia. Rozróżnienie płci jest dosyć łatwe samce mają płetwę odbytową obwiedzioną białym otokiem i są intensywniej ubarwione.
Ryba wszystkożerna. Pokarm żywy, mrożony, suchy naturalny bądź sztuczny pod każdą postacią.
Warunki hodowlane:
Ławica kilkunastu Hyphessobrycon giremi dobrze czuje się w akwarium mającym minimum 60 cm długości. Zbiornik powinien być dosyć gęsto obsadzony roślinnością, dobrze, gdy w akwarium znajdują się korzenie i kawałki drewna. Światło niezbyt intensywne najlepiej, gdy jest tłumione przez rośliny pływające takie jak np.: Pistia stratlotes. Woda powinna być dobrze natleniona a system filtrujący wydajny i skuteczny. Zaleca się regularnie podmieniać 10-15% wody.
Parametry wody: pH: 6,0-7,5 dH: 4-20°; Temperatura – 20-26°C
Rozmnażanie:
Uzyskanie narybku od tego gatunku nie jest zbyt trudne do tarła dochodzi często w akwarium ogólnym gdzie ryby trą się bezpośrednio w toni wodnej nad roślinkami jednak w akwarium ogólnym ikra szybko zostaje zjedzona tak, więc jeśli chcemy faktycznie rozmnożyć ten gatunek musimy umieścić rybki przed tarłem w akwarium rozrodczym bądź przenieść już złożoną ikrę. Wychów narybku nie nastręcza problemów młode szybko rosną i są odporne. Karmimy je początkowo wrotkami a następnie larwami skorupiaków morskich lub słodkowodnych stopniowo wprowadzając większy pokarm.
|