Labeotropheus fuelleborni Ahl, 1926
Pyszczak błękitny, (cętkowany)
Rząd >> Rodzina:
(Cichliformes) – Pielęgnicokształtne >> (Cichlidae) – Pielęgnicowate
Występowanie:
Afryka, Jezioro Malawi
Wielkość:
12 cm
Synonimy:
* Labeotropheus curvirostris Ahl, 1926
* Labeotropheus fuellerboni Ahl, 1926
* Labeotropheus fulleborni Ahl, 1926
Cechy charakterystyczne:
Samica jest inaczej ubarwiona niż samiec. Są one odporne i stosunkowo mało wymagające, ale woda o pH niższym niż 7,0 o znacznej zawartości azotu działa na nie wyraźnie szkodliwie.
Ryby karmi się mięsem wołowym, kurzym lub rybim, podawanym w małych kawałkach, dżdżownicami, larwami lub poczwarkami wodnych owadów, wioślarkami, a wyjątkowo także siekanym szpinakiem lub liśćmi sałaty.
Warunki hodowlane:
Pyszczaki można chodować tylko w dużych akwariach ze skalistym podłożem. Dobremu samopoczuciu ryb sprzyja dodanie do wody soli kuchennej (łyżeczka na 10 litrów). Ze względu na żarłoczność pyszczaki należy starannie doglądać w akwarium, a co dwa tygodnie wymieniać połowę wody. Do filtrów można używać wapienia, który zwiększa twardość wody i podnosi pH.
Parametry wody: Temperatura wody: 25-28°C pH: 7,2-7,5 dH: 10-15°
Rozmnażanie:
Podobnie jak inne gębacze ryby te jaja przetrzymują w jamie gębowej. Okres inkubacji ikry trwa 19-20 dni. W czasie rozwoju jaj samica nie pobiera żadnego pokarmu i chudnie.
Artykuły z czasopisma AKWARIUM: 3/76,
|