Cechy charakterystyczne:
Agresywna i terytorialna ryba.
Mięsny, najchętniej przyjmują artemię i larwy komarów. Ryby można przyzwyczaić również do pokarmów suchych.
Warunki hodowlane:
Wymaga zbiornika o długości conajmniej 80cm. Podłoże piaszczyste lub żwirowate. Dekoracje z kamieni, grot skalnych i muszli ślimaków. Możliwa miejscami obsada roślin, ponieważ ryby ich nie podgryzają.
Temperatura 23-28 ° C, pH 7,5-8,5 ; woda średnio twarda do twardej.
Rozmnażanie: Temperatura 26-28*C. Ikra w ilości 50-200 ziaren składana w grotach skalnych lub w muszlach.Wylęg po 2-3 dniach. Pływa po 3 dniach. Należy karmić larwami solowca i pylistą, suchą paszą. Rodzice troskliwie opiekują się potomstwem.