Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819 – Omułek śródziemnomorski
Omułek śródziemnomorski (Mytilus galloprovincialis) to gatunek małża, mięczaka morskiego z rodziny Mytilidae. Jest to gatunek inwazyjny w wielu częściach świata, a także obiekt akwakultury.
Mytilus galloprovincialis jest jednym z trzech głównych, blisko spokrewnionych gatunków kompleksu omułków Mytilus edulis, które łącznie są szeroko rozpowszechnione na wybrzeżach umiarkowanych i subarktycznych półkuli północnej i południowej i często dominują na twardych podłożach siedliska międzypływowe i przybrzeżne. M. galloprovincialis często krzyżuje się ze swoimi siostrzanymi taksonami, blisko spokrewnionymi Mytilus edulis i Mytilus trossulus, jeśli zostaną znalezione w tym samym miejscu. M. galloprovincialis jest uważany za gatunek najbardziej tolerujący ciepłą wodę ze wszystkich trzech i występuje najbardziej na południe w Europie i Ameryce Północnej.
W Europie Mytilus galloprovincialis występuje w Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym, a także na wybrzeżach Atlantyku, w Portugalii, na północ do Francji, na Wyspach Brytyjskich i w Norwegii. Ostatnio gatunek ten stwierdzono także w europejskiej Arktyce, w tym w północnej Norwegii i na Svalbardzie.
Na północnym Pacyfiku gatunek ten występuje wzdłuż wybrzeża Kalifornii, dokąd został sprowadzony z Europy w wyniku działalności człowieka na początku XX wieku, a także w regionie Puget Sound w stanie Waszyngton, gdzie był hodowany w akwakulturze. Występuje również jako gatunek inwazyjny na azjatyckim wybrzeżu całej Japonii, w tym na wyspach Ryukyu, a także w Korei Północnej i wokół Władywostoku w Rosji.
Mytilus galloprovincialis występuje również jako rodzima linia w niektórych częściach półkuli południowej. Ponadto istnieją populacje sprowadzone z północy niedawno w wyniku działalności człowieka. Linie te wyróżniają się cechami genetycznymi. W Afryce Południowej nie żyła żadna pierwotna populacja Mytilus, ale omułek śródziemnomorski został sprowadzony z Europy w 1984 roku i obecnie jest dominującym omułkiem występującym w okresie niskich pływów na zachodnim wybrzeżu. Występowanie obejmuje obszar od granicy Namibii do Port Alfred, w obrębie pływów tuż poniżej granicy odpływu. M. galloprovincialis występuje także w Nowej Zelandii, Australii i Ameryce Południowej.
Zwierzę to dorasta do 140 mm długości. Jest to omułek o gładkiej skorupie o nieco szerszej podstawie niż małż czarny (Choromytilus meridionalis), z którym często jest mylony w Republice Południowej Afryki. Jego skorupa jest niebiesko-fioletowa lub czarna, ale może mieć odcień jasnobrązowy.
Omułek śródziemnomorski jest filtratorem. Występuje rzadko w strefie przypływowej, co stanowi alternatywny sposób odróżnienia go od omułka czarnego w Republice Południowej Afryki.
Małże są powszechnie uważane za bioindykatory całego ekosystemu, w którym żyją. Układ odpornościowy małży jest często wybierany jako docelowy parametr do oceny dobrostanu gatunku i otaczającego go środowiska. W Morzu Adriatyckim Chamelea gallina i Mytilus galloprovincialis wykazują podobne wahania aktywności cytotoksycznej w ciągu roku. Wysiłek hemolimfy tego gatunku uważa się za użyteczny biomarker aktywności odpornościowej, a tym samym zdrowia małży.
Na układ odpornościowy małży Chamelea gallina i omułka Mytilus galloprovincialis wpływają zmieniające się parametry środowiskowe, takie jak zakwaszenie wody, wzrost temperatury i zmiany zasolenia wody morskiej. Właściwości te opisują typowy scenariusz globalnych zmian klimatycznych, a małże dwuskorupowe uważane są za predyktory ich przyszłego wpływu na stan zdrowia organizmów zarówno dzikich, jak i hodowlanych.
Muszla małży novigradzkiej ma kształt wachlarza, trójkąta lub wydłużonego owalu. Ciało otoczone jest dwiema jednakowymi muszlami, zewnętrznie czarnoniebieskimi, a wewnętrznie jasnoperłowymi. Długość najdłuższej części skorupiaka o wielkości nadającej się do spożycia wynosi co najmniej 6 cm, a minimalna waga skorupiaka wynosi 20 g. Jest szczególnie znany z wysokiego wskaźnika kondycji, który wynosi co najmniej 12%. Świeże mięso jest gładkie w dotyku, o miękkiej i elastycznej konsystencji, noszące charakterystyczny zapach alg morskich. Powierzchnia mięsa jest błyszcząca, wilgotna i gładka.