Hyphessobrycon flammeus Myers, 1924
Bystrzyk czerwony (z Rio), Tetra czerwona
Rząd >> Rodzina:
(Characiformes) – Kąsaczokształtne >> (Characidae) – Kąsaczowate
Występowanie:
Ameryka Południowa. Brazylia, okolice Rio de Janeiro
Wielkość:
4 cm
Synonimy:
Cechy charakterystyczne:
Hyphessobrycon flammeus jest gatunkiem z natury stadnym i tylko w grupie około 10 osobników zachowuje się naturalnie, hodowany pojedynczo staje się terytorialny i napastliwy w stosunku do ryb podobnych rozmiarów. Ryba najlepiej prezentuje się w nieco rozproszonym świetle, które zapewnią np. rośliny pływające po powierzchni wody. Rozróżnienie płci jest stosunkowo proste, u samców płetwa odbytowa jest otoczona czarną obwódką a płetwy piersiowe mają na czarno zabarwione końce, samice natomiast nie posiadają wyżej wymienionej obwódki i ogólnie mają ubarwienie bledsze niekiedy wręcz żółtawe są również znacznie smuklejsze.
Ryba wszystkożerna. Larwy owadów, naturalny pokarm mrożony oraz sztuczny pokarm suchy w postaci płatków granulatu i tabletek.
Warunki hodowlane:
Hyphessobrycon flammeus to typowy przedstawiciel ryby do akwarium wielogatunkowego zasiedlonego rybami o podobnych rozmiarach i temperamencie, akwarium powinno być gęsto zarośnięte roślinnością i posiadać ciemne podłoże. Co dwa tygodnie należy wymieniać około 20% wody. Parametry wody: pH: 6,5-7,0 dH: od 2-22°; Temperatura – 21-27°C
Rozmnażanie:
Sposób rozrodu jest w zasadzie typowy dla wszystkich bystrzyków tzn. samica składa ikrę na roślinach lub tuż pod nimi. Młode rybki wykazują dużą chęć do żerowania i najlepiej karmić je nawet pięciokrotnie w ciągu dnia podając jednak niewielkie dawki pokarmu, którym mogą być np. larwy solowca. Młode bardzo szybko rosną.
Artykuły z czasopisma AKWARIUM: 4/82, 1/76, 3/75,
|