Pelmatolapia mariae Boulenger, 1899
Tilapia Marii
Rząd >> Rodzina:
(Cichliformes) – Pielęgnicokształtne >> (Cichlidae) – Pielęgnicowate
Występowanie:
Od dorzecza Nigru po Kamerun
Wielkość:
35 cm
Synonimy:
* Tilapia dubia Lönnberg, 1904
* Tilapia heudeloti (non Duméril, 1861)
* Tilapia mariae dubia Lönnberg, 1904
* Tilapia mariae mariae Boulenger, 1899
* Tilapia meeki Pellegrin, 1911
* Tilapia melanopleura (Duméril, 1861)
* Tilapia microcephala (Günther, 1862)
Cechy charakterystyczne:
Młode osobniki posiadają pionowe czarno-żółte paski, które w miarę dojrzewania zmieniają się w czarne plamy, a całe ciało ryby staje się coraz bardziej żółte; po pionowych paskach pozostają jednak niewyraźne ślady. Ryby te potrafią być wojownicze. Samce mają dłuższe płetwy niż samice i, patrząc z profilu, stromiej nachylone czoła. Ciekawostką jest, że we wnętrznościach osobników złowionych w ich naturalnym środowisku znajdowano piasek, ułatwiający rozdrabnianie pokarmu.
Ryba wszystkożerna. Pokarm żywy, mrożony, zielony, suchy w postaci płatków i tabletek.
Warunki hodowlane:
Duże akwarium o podłożu piaszczystym, z kawałkami drewna i płaskimi kamieniami, wytrzymałe rośliny w rodzaju paproci jawajskiej mogą przetrwać (pielęgnice tego gatunku zjadają rośliny), można też użyć roślin sztucznych. Konieczna dobra filtracja
Temperatura wody:21-25°C Parametry wody: pH: 6,5 – 7,0 dH: 10°
Rozmnażanie:
Składane na kamieniach jaja są po drugim dniu przenoszone do jamki wykopanej przez samca w osłoniętym miejscu, pod kamieniem. Ikry i narybku strzegą oboje rodzice. Potomstwo jest liczone, samica składa do 2000 jaj.
|