Jednym z pokarmów zastępczych jest pokarm suchy, tak zwany ,”z torebki”. Jego wpływ na samopoczucie ryb zależy od rodzaju zawartych w nim składników, ilości, stopnia rozwoju i rodzaju ryb. Jeśli odpowiedni pokarm suchy będzie podawany rybom, które dobrze go przyswajają, okresowo i w niewielkich ilościach, tak aby niezjedzone resztki nigdy nie pozostawały w akwarium, to skutków ujemnych raczej nie zaobserwujemy. Jednak karmienie ryb wyłącznie pokarmami z torebki kończy się prawie zawsze zmętnieniem wody, gniciem roślin oraz śnięciem ryb. Któryż z początkujących akwarystów nie przeżył tego? Źle odżywiane ryby charakteryzują się nienaturalnym zachowaniem, brakiem chęci do tarła, słabymi kolorami i łatwym zapadaniem na choroby. Niezjedzone resztki pokarmów stają się pożywką dla bakterii i jednokomórkowców. Odnosi się to nie tylko do pokarmów suchych lecz również do padniętego pokarmu żywego. Pokarmy suche muszą być zawsze świeże. Należy je przechowywać w miejscu suchym i chłodnym. Najbardziej niebezpieczne podczas niewłaściwego przechowywania lub przeterminowania jest utlenianie się tłuszczy. Nieświeży tłuszcz jest prawie tak niebezpieczny dla ryb jak zepsute białko dla człowieka. Doświadczalnie stwierdzono, iż poprzez dobieranie różnych komponentów i właściwe ich przechowywanie można uzyskać całkiem dobry pokarm suchy. A mianowicie: 10% suszonej rozwielitki (Daphnia) 30% suszonych Gammarus pulex 30% rozdrobnionych insektów 30% dostępnego w handlu białkowego pokarmu w płatkach.
Zapasy należy przechowywać w lodówce, (w temperaturze 4°C), absolutnie sucho i bez dostępu powietrza. W celu codziennego skarmiania należy wyjąć porcję starczającą na najwyżej dwa tygodnie. Przestrzegając tych zasad zapasy pokarmu suchego można przechowywać około dziewięciu miesięcy. Bardzo dużą rolę w rozwoju ryb odgrywają witaminy. Przy ich niedoborze pojawiają się u ryb charakterystyczne objawy awitaminozy. Zaliczyć możemy do nich: brak apetytu, słaby wzrost, wyblakniecie kolorów, małą odporność na niedobór tlenu, zwyrodnienia kręgosłupa, wady naskórka, zwiększoną śmiertelność. Jak z tego wynika – niejedna śnięta ryba w akwarium jest ofiarą jednostronnego karmienia ,”z torebki”. Zapotrzebowanie na wita miny u ryb młodych jest dużo większe niż u dorosłych. Szczególnie ważną rolę odgrywa tu witamina ,”A”. W sytuacjach stresowych następuje natychmiastowy wzrost zapotrzebowania na witaminy. Źródłem stresu dla ryb są przede wszystkim wszelkie formy ich niepokojenia takie jak: łowienie, trans port, czyszczenie zbiorników oraz na wet lekkie pukanie w ścianki akwarium. W tym samym stopniu oddziaływuje niedobór tlenu i pogorszenie ja kości wody. Poniższe zestawienie ukazuje różne pokarmy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, które ze względu na zawartość w nich witamin są szczególnie polecane przez doświadczonych akwarystów jako składniki pokarmów zastępczych lub uzupełniających. Witamina A i Prowitamina (karoten) – glony zielone, wątroba rybia, żółtko Witamina B-komplex, B, – glony, sałata zielona, drożdże, kalafior, serce wołowe, mięso rybie, małże Witamina B2 i B6 – serce wołowe, wątroba wołowa, mięso rybie, małże, żółtko, sałata zielona, drożdże Kwas pantotenowy – Witamina B12 – glony zielone, sałata zielona, kwas nikotynowy, drożdże, serce wołowe, wątroba wołowa, żółtko, małże Witamina C – glony zielone, rośliny wodne, sałata zielona, wątroba wołowa, ikra rybia Witamina D częściowo też jako prowitamina – dżdżownice, rureczniki, żółtko, ślimaki, wątroba rybia Witamina E – glony zielone, sałata zielona, żółtko Witamina K – wątroba wołowa, sałata zielona