Atyaephyra desmarestii (Millet, 1831)
W warunkach naturalnych krewetka europejska żyje w zbiornikach wodnych Europy (Niemcy, Grecja, Hiszpania, Portugalia, Francja, Sycylia) i północnej Afryki. Największą koncentrację krewetek obserwuje się na terenach silnie porośniętych glonami, które chronią je przed drapieżnikami i są zazwyczaj bogate w różnorodne pożywienie. Krewetki są mało wymagające, a ich utrzymanie jest łatwe nawet dla początkujących akwarystów. Ciało krewetki nakrapianej jest przezroczyste z pewną liczbą ciemnobrązowych plamek, długości do 3,5 cm u samic i 2,3 cm u samców (najmniejsza krewetka, występująca w Polsce). W Polsce znaleziona w 2001 r. w zachodniej odnodze dolnej Odry niedaleko Gryfina. Wcześniej notowana w licznych wodach niemieckich. Gatunek ten rozprzestrzenia się w Europie Zachodniej systemem kanałów, docierając do Dunaju, Belgii, Holandii i Niemiec.
Atyaephyra desmaresti ma jedną ciekawą cechę – w zależności od warunków zewnętrznych (parametry wody, oświetlenia i odżywiania) stale zmienia kolor swojego ciała. Ciało krewetki albo zmienia kolor na niebieski, albo nawet przybiera diametralnie przeciwny kolor, stając się ciemnobrązowym lub zielonym. Tylko jedna część pozostaje jasnozielona – oczy krewetki. Samce są mniejsze od samic, ich wielkość wynosi około 3 cm, samice 4 cm, ponadto samice mają dłuższe kończyny do pływania. Parametry wody to: temperatura 24-26°C (możliwa zawartość w szerszym zakresie temperatur 20-30°C), twardość dH 4-20 °, kwasowość pH 7,2-8,4. Wymagana jest filtracja i zwiększone napowietrzanie wody.
Aby utrzymać krewetki europejskie, wymagane jest akwarium o pojemności 40 litrów lub więcej. Należy zauważyć, że można bezpiecznie trzymać krewetki europejskie z innymi rodzajami krewetek – nie dochodzi do krzyżowania. Możliwe jest również trzymanie krewetek we wspólnym akwarium z małymi rybami akwariowymi, które nie żywią się krewetkami i w rezultacie nie będą w stanie im zaszkodzić.
Nie ma trudności w karmieniu krewetek europejskich. Zjadają prawie wszystko, co dostaną. W akwarium jedzą detrytus i różne produkty organiczne (zgniłe liście, pokarm niezjedzony przez ryby, produkty odpadowe ryb). Krewetki chętnie jedzą szpinak i liście sałaty, różnorodne gotowane warzywa oraz suchą karmę dla ryb w postaci płatków, granulek i tabletek.
Krewetki europejskie rozmnażają się tylko raz w akwarium. To jest ich główna różnica w stosunku do wszystkich innych rodzajów krewetek. Liczba larw, które jedna samica jest w stanie wyprodukować, jest imponująca. Od razu daje około 1000 w pełni żywotnych larw, które w ogóle nie wymagają stadium słonawego.
Żywotność krewetki europejskiej w warunkach akwariowych wynosi około 1,5 roku.