Asolene spixii (D’Orbigny, 1837)
https://garnelen-tom.de |
Asolene spixii to piękny i charakterystyczny ślimak należący do grupy Ampulari, jednak różni się od pospolitych gatunków. Zwykle rośnie tylko do 2,5 cm, wyjątkowo tylko do 4 cm. W przeciwieństwie do innych ampulari składają jaja w wodzie i nie mają rurki do oddychania. Są łatwe w hodowli, ale nie musimy się martwić o plagę. Oczyszcza akwarium z glonów, resztek jedzenia, martwych części roślin czy martwych zwierząt.
Ślimaki te są bardzo rzadkie wśród polskich akwarystów. Z jednej strony jest to gatunek mniej znany, a z drugiej praktycznie nie ma gdzie ich kupić.
Asolene spixii pochodzi z południowo-wschodniej Brazylii. Jest również znany jako ampularia karłowata lub ampularia pasiasta. Ma muszelkę kremową do jasnożółtej z ciemnymi spiralnymi cienkimi paskami i jasnym, prawie białym korpusem. Dzięki tym kolorom ślimak pięknie się wyróżnia, szczególnie na ciemnych podłożach. Są wszystkożerne, ale nie niszczą roślin.
Jest aktywny w dzień i w nocy i wbija się w podłoże. Porusza się stosunkowo wolno i jest nieszkodliwy dla innych mieszkańców akwarium. Bardzo dobrze żyje z krewetkami karłowatymi, innymi spokojnymi ślimakami, małżami i spokojnymi, niezbyt ciekawskimi rybami.
Te ślimaki mają odrębną płeć. Po kryciu samica Asolene spixii składa jaja w formie grona na roślinach wodnych lub ścianach akwarium. Wnętrza jaskiń kokosowych są również bardzo popularne do składania jaj. Po 3-4 tygodniach wykluwają się w pełni rozwinięte ślimaki. Ale nie musimy się martwić przerostem. Zdarza się nawet, że w niektórych akwariach w ogóle się nie rozmnażają.
Parametry wody: pH powyżej 6,5, KH 3–22, temperatura 20 do 28°C
Wielkość akwarium: od 20 l zalecamy również 5 l wody na osobnika
Pokarm: pasza dla ślimaków, resztki jedzenia, glony, suszone i liście buka, warzywa
Rozmnażanie: możliwe w słodkiej wodzie