Limnophila aromatica (Lamarck)Merrill (1917)
– Limnofilia pachnąca
SYNONIMY : Ambulia aromatica Lam. (1783)
Limnophila aromaticoides Yang & Yen
Limnophila chinensis subsp. aromatica (Lam.) T. Yamaz.
POCHODZENIE : Południowo-wschodnia Azja,
OPIS : Roślina bagienna o wysokości 30 – 50 cm. Łodyga leżąca lub wznosząca się o grubości 2 – 5 mm, koloru od jasno-zielonego do lekko-fioletowego. Położenie liści naprzeciwległe, liście w połowie obejmują łodyżkę lub są w trójczłonowym okółku. Blaszka liściowa siedząca , nadwodna lancetowato-jajokształtna, podwodna wąskolancetowata, zaostrzona lub tępa długości 2 – 6,5 cm, szerokości 1 – 2,5 cm z wyraźnie piłkowanym brzegiem, z wierzchu od jasno do oliwkowo-zielonego koloru, pod wodą także czerwonawego, od spodu blado-zielone. Kwiaty zazwyczaj pojedyncze, wyrastające z węzła liściowego na ogonku do 2 cm, koloru różowego do purpurowego.
UPRAWA : Istnieje kilka odmian tej rośliny. Roślina bardzo zmienna co do uprawy akwariowej. Do dobrego wzrostu zaleca się wysokiej intensywności oświetlenie, woda od miękkiej do średnio twardej; pH 5-7. dH 3-14 °, o temperaturze 22 – 27°C. W sprzyjających warunkach roślina ma bardzo duże przyrosty w krótkim czasie . Podobnie jak większość innych czerwonych roślin, kolor zależy od natężenia światła. Nawożenie CO2 znacząco stymuluje wzrost, zwłaszcza w twardej wodzie. Zalecane odżywcze podłoże.Rozmnażanie najskuteczniejsze poprzez sadzonkowanie uciętych łodyżek. Wieczorem liście składają się do góry.
Do klasyfikacji |