POCHODZENIE : Brazylia OPIS :Najas sp. „Roraima” to jeszczeniezidentyfikowane roślina wodna z brazylijskiego stanu Roraima.Prawdopodobnie pierwszy raz wprowadzony na rynek w Japonii i został przywieziony do Europy dopiero niedawno (2009?). Jego liście są sztywne, kręte, z ząbkowanymi brzegami, jego pędy łatwo się łamią, a roślina nie jest tak kruche i inwazyjna jak na przykładNajas guadalupensis. Przypomina trochę Najas indica. Zwarty wzrost tej rośliny sprawia, że jest szczególniedekoracyjna,jak również ciemnobrązowy kolor liści z przerywanym wzorem na jasnozielonymdo czerwono-brązowego tła. Końcówki pędów mogą przybierać odcień koloru czerwonego winaw trakcie intensywnego oświetlenia. Bardzo delikatna roślinka z drobnymi ale kolorowo ubarwionymi listkami ułożonymi w okółkach. UPRAWA : Dobrze rośnie w miękkiej wodzie, pH : 5.5 – 7.0 i temperaturze 22-28°C. Oświetlenie mocne, a nawet bardzo mocne Ta roślina nie tworzy wiele korzeni, podobnie jakinne gatunkiz rodzaju. Rośnie swobodnie pływając tuż pod powierzchnią wody, jak równieżposadzone w ziemi, może być równieżprzymocowany w szczelinach skalnych lub do korzeni.