Acipenser transmontanus

WYKAZ ŁACIŃSKI
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | X | Y | Z |
WYKAZ POLSKI
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | Ł | M | N | O | P | R | S | Ś | T | U | W | Z | Ż |

Acipenser transmontanus Richardson, 1836
Jesiotr biały

acipenser-transmontanus
Rząd >> Rodzina:
(Acipenseriformes) – Jesiotrokształtne >> Acipenseridae – Jesiotrowate

Występowanie:
Ameryka Północna

Wielkość:
do 6 m

Synonimy:
* Acipenser aleutensis Fitzinger, 1836

Cechy charakterystyczne:
Spokojny gatunek, zajmujący denną część zbiornika wodnego. W stosunku do innych jesiotrów mających wydłużone głowy w postaci ryja, jesiotr biały ma głowę szeroko spłaszczoną. Otwór gębowy w położeniu dolnym z mięsistymi wargami i czterema wąsikami. Grzbiet ma barwę oliwkowozieloną, brązową lub szarą. Brzuch niemalże biały. Na bokach ciała występuje 38-48 kostnych tarczek.
Młode jesiotry odżywiają się bezkręgowcami, by z czasem zacząć odżywiać się rybami.

Warunki hodowlane:
Wymaga zbiornika o pojemności 15000 litrów. Podłoże piaszczyste z domieszką żwiru. Rybie należy zapewnić dużo miejsca do pływania.
Temperatura wody: 20°C Parametry wody: pH: ok 8

Rozmnażanie:
Nie rozmnażany w akwariach.

WYKAZ ŁACIŃSKI
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | X | Y | Z |
WYKAZ POLSKI
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | Ł | M | N | O | P | R | S | Ś | T | U | W | Z | Ż |