Crenicichla gaucho Lucena & Kullander, 1992
Rząd >> Rodzina:
(Cichliformes) – Pielęgnicokształtne >> (Cichlidae) – Pielęgnicowate
Wielkość:
do 13 cm
Synonimy:
Brak
Występowanie:
Dopływy środkowego biegu rzeki Rio Uruguay.
Cechy charakterystyczne:
Ryba dość agresywna względem współplemieńców – w mniejszym akwarium najlepiej pielęgnować dobraną parę, w większym może być kilka par, ale za pomocą roślin i dekoracji trzeba wydzielić im rewiry. Wraz z nimi można pielęgnować kiryski, zbrojniki i inne średniej wielkości pielęgnice. Podobnie jak u innych gatunków z rodzaju Crenicichla ciało jest smukłe i wydłużone. Płetwa ogonowa łopatkowata. Boki szarooliwkowe z szerokim, czarnym pasem biegnącym wzdłuż linii bocznej. Tęczówka oka czerwona. Czerwonawe są również obrzeżenia płetw grzbietowej, ogonowej i odbytowej. U nasady płetwy ogonowej widnieje nieduża, czarna plama. Samce są nieco większe i jaskrawiej ubarwione niż samice.
Pokarm żywy lub mrożony: larwy owadów, rureczniki, grubszy plankton; skrobane serce wołowe; po przyzwyczajeniu suche płatki i granulki.
Warunki hodowlane:
Akwarium minimum 200 litrów pojemności i około 100 cm długości. Szczelnie przykryte i dość jasno oświetlone. Konieczny sprawnie działający filtr oraz ogrzewanie. Podłoże z grubego piasku lub drobnego żwiru. Dekoracje w postaci kamieni, korzeni i łupin orzechów kokosowych z dużą ilością dogodnych kryjówek. Akwarium powinno być dość gęsto obsadzone roślinami (ryby nie niszczą roślin). Konieczne regularne, obfite podmiany.
Temperatura wody: 24-27°C Parametry wody: pH: 6,5-7,5 twardość ogólna do 15ºdGH
Rozmnażanie:
Ikra składana jest w kryjówce, np. w łupinie orzecha kokosowego. Pierwszym pokarmem dla narybku powinny być świeżo wyklute larwy solowca, a następnie drobny, mrożony plankton (np. oczlik).
|