Nothobranchius eggersi Seegers, 1982
|
https://www.seriouslyfish.com |
Rząd >> Rodzina:
(Cyprinodontiformes) – Karpieńcokształtne >> (Nothobranchiidae)
Występowanie:
Afryka; zamieszkuje dolna część biegu rzeki Rufiji we wschodniej części Tanzanii
Wielkość:
około 5 cm
Synonimy:
Brak
Cechy charakterystyczne:
Zamieszkuje wysychające, wypełnione wodą zagłębienia, baseny i mokradła zlokalizowane głównie w nizinnych obszarach zalewowych. Poziomy wody w tych zmiennych sezonowo siedliskach zazwyczaj zmniejszają się w porze suchej i ostatecznie stają się całkowicie osuszone przez kilka miesięcy każdego roku. Samce są większe i wiele bardziej kolorowe niż samice.
Podstawą diety powinny być małe żywe lub mrożone pokarmy, takie jak rozwielitka , artemia i posiekane dżdżownice .
Warunki hodowlane:
Nawet jednej parze należy zaoferować akwarium o wymiarach podstawy 45 x 30 cm lub więcej.
Gatunek ten nie wymaga torfu, chociaż mech torfowy jest często wykorzystywany jako substrat do składania ikry.
Temperatura wody: 20-24°C Parametry wody: pH: 7,0 – 8,2, GH; 2 do 6°
Rozmnażanie:
Gdy jego naturalne siedliska ulegną wysuszeniu w porze suchej, dorosłe ryby umierają, pozostawiając zapłodnione jaja zagrzebane w podłożu. Są one odporne na wysychanie i pozostają tam, dopóki deszcze nie powrócą około 5-6 miesięcy później, w którym to czasie narybek wylęga się i rośnie bardzo szybko z dojrzałością płciową osiągniętą w wieku około 3 tygodni. Typowa długość życia w akwarium wynosi 6-16 miesięcy, a jaja należy przechowywać w temperaturze 21 – 25 ° C przez 3-4 miesiące przed zamoczeniem. Niektórzy akwaryści dodają do wody trochę soli morskiej, aby zmniejszyć ryzyko zagrzybienia, na które narybek jest szczególnie podatny.
|