Perca flavescens (Mitchill, 1814)
Okoń żółty
Rząd >> Rodzina:
(Perciformes) – Okoniokształtne >> (Percidae) – Okoniowate
Synonimy:
* Morone flavescens Mitchill, 1814
* Perca fluviatilis flavescens (Mitchill, 1814)
* Perca americana Schrank, 1792
* Perca notata Rafinesque, 1818
* Perca acuta Cuvier, 1828
* Perca fluviatilis (Linnaeus, 1758)
Występowanie:
Ameryka Północna: Atlantyk, Arktyka, Wielkie Jeziora i dorzecze Mississippi od Nowej Szkocji i Quebecu po Wielkie Jezioro Niewolnicze w Terytoriach Północno-Zachodnich w Kanadzie, a na południu do Ohio, Illinois i Nebraski w USA; na południe na wybrzeżu atlantyckim do rzeki Santee w Południowej Karolinie, USA.
Wielkość:
do 25 cm
Cechy charakterystyczne:
Ciało tego gatunku jest wysokie i owalne w przekroju – spłaszczone, pokryte bardzo drobnymi, szorstkimi łuskami. Ubarwienie poszczególnych okazów zmienia się wraz z ich wiekiem. Starsze osobniki posiadają ubarwienie w odcieniach żółci, złotawym do miedzianego i zielonym, młodsze osobniki są bielawo-zielonkawe. Wszystkie ryby tego gatunku posiadają na swoich bokach od 6 do 8 ciemnych pionowych pasów. Część brzuszna osobników tego gatunku jest barwy białej do jasnożółtej. Żółty kolor płetw odbytowych i brzusznych samców, może ulegać tymczasowej zmianie na kolor pomarańczowy do czerwonego w czasie tarła. Maksymalna odnotowana długość życia gatunku to około 11 lat.
Gatunek ten zaliczany jest do drapieżników, którym staje się już w młodym wieku. Początkowo narybek okonia żółtego odżywia się głównie zooplanktonem, a w miarę szybkiego wzrostu drobnymi skorupiakami i pierścienicami m.in: rakami, kiełżami, pijawkami. W naturalnych warunkach, rzadziej odżywiają się owadami m.in: larwami jętek, ważek głównie w okresie od maja do lipca, a w późniejszym czasie mniejszym narybkiem innych gatunków ryb, na które polują stadnie.
Warunki hodowlane:
Jeśli chce się, by ryby te przetrwały w niewoli, konieczny jest skuteczny system filtracji, wytwarzający wyraźny przepływ zimnej, czystej wody. Akwarium musi być starannie utrzymane. Podłoże żwirowe, z kamieniami, kawałkami drewna i kępami roślin.
Temperatura wody: 6-15°C Parametry wody – pH: 6,5-7,5 dH: do 12°
Rozmnażanie:
Do pierwszego tarła dochodzi w czasie gdy samica osiągnie wiek około 3-4 lat, samce natomiast osiągają dojrzałość około rok wcześniej. Gatunek odbywa tarło raz w roku, wczesną wiosną, tuż po zniknięciu ostatnich lodów na przełomie kwietnia i maja, zwykle nocą lub wczesnym rankiem. Po zakończonym tarle, zapłodniona ikra w liczbie średnio około 23 tysięcy sztuk, składana jest losowo na roślinności podwodnej i korzeniach, bez wcześniejszego budowania gniazd. Złożone jaja skupione są w grupy lub nitki, pokryte gęstą i kleistą masą śluzu, która chroni je przed uszkodzeniami i zapewnia przylepność do roślinności. Rozwój jaj aż do wylęgu zależy od temperatury wody i trwa 8-10 dni. Wylęgający się narybek ma długość około 4-7 mm.
|